CPR Nedir? 19 Ocak 2021

CPR Nedir?

CPR nedir?

CPR, Construction Products Regulation (Yapı Malzemeleri Yönetmeliği) kısaltmasıdır. Avrupa Birliği pazarı tarafından üretilen veya bu pazara ithal edilen yapı ürünlerinin tek tip performans ve güvenlik değerlendirme sistemini sunan ortak teknik dilin birleşimidir.

CPR ilkeleri ne zaman uygulandı?

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği'ne ilk kez 24 Nisan 2011 tarihinde başvurulmuştur. Ancak, CPR AB'de ilk olarak 1 Temmuz 2013 tarihinde tam olarak uygulanmıştır. O zamandan beri, Avrupa pazarına arz edilen tüm yapı malzemeleri, ürün performansı ve güvenlik standartları kapsamına alındı. Bu, her ürünün AB pazarında satılabilmesi için bir Avrupa Teknik Değerlendirme sisteminden geçmesi, Performans Beyanı (DoP) belgesi ile birlikte CE işaretli ve onaylı olması gerektiği anlamına geliyordu

CPR ilkeleri kablo üretimine nasıl uygulanır?

CPR ilkeleri, bina ve inşaat mühendisliği malzemeleri için üretilen veya aynı alanda kullanılması amaçlanan herhangi bir ürünle birleştirilmiş tüm inşaat ürünlerini kapsar. Bu, kalıcı olarak binaların içine yerleştirilmesi amaçlanan kabloların CPR ilkelerine göre inşa edilmesi ve test edilmesi gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte bu koşullar, ister kanal, ister anten veya doğrudan gömülü kablolar olsun, kalıcı olmayan kablolar veya dış mekan uygulamalarına monte edilmesi amaçlanan kablolar için geçerli değildir.

CPR ne tür kablolara uygulanır?

CPR yönetmeliği aşağıdaki kablolar için geçerlidir:

  1. Güç kabloları
  2. Kurulum kabloları ve telleri
  3. Kontrol kabloları
  4. Telekomünikasyon kabloları
  5. Veri kabloları

CPR düzenlemesi güvenliğin hangi yönlerini içerir?

Yönetmeliğin en önemli kısmı kablolara uygulandığı şekliyle yanma ve yangının yayılmasına karşı güvenlik gereklilikleridir. Bununla birlikte, bir ürünün yapı malzemelerine ilişkin Avrupa standartları tarafından kabul edilebilmesi için yüksek standartlar ve test sonuçları elde etmesi gereken başka birçok husus vardır.

CPR yönetmeliğine göre, en önemli değerlendirme hususları aşağıdaki gibidir:

  1. Mekanik direnç ve kararlılık.
  2. Yangın durumunda güvenlik.
  3. Hijyen, sağlık ve çevre.
  4. Kullanımda güvenlik ve erişilebilirlik.
  5. Gürültüye karşı koruma.
  6. Enerji ekonomisi ve ısı tutma.
  7. Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı.

CPR yönetmeliğinin güvenlik sınıfları nelerdir?

CPR yapı ürünleri yönetmeliği, A'nın yanıcı olmayan bir ürünü ve F'nin yangına tepki özellikleri belirlenemeyen bir ürünü temsil ettiği, A'dan F'ye kadar yedi yeni güvenlik sınıfı içermektedir. Yeni sınıflandırmaya göre kablolar genellikle B, C, D ve E sınıfına aittir.Yanma sırasında yayılan duman miktarı, yanma sırasında oluşan damlacıklar, dumanın asitliği ve elektrolitik iletkenlik gereksinimlerini belirleyen ek kriterler de vardır.

Ateşe Tepki BS EN ISO 1716
Aca Ateşe katkı sağlamaz Bir kablonun Aca sınıfına uyması neredeyse imkansızdır ve mevcutluk nedeniyle, bu tür kablolar yalnızca büyük bir dikkatle belirtilmelidir.
Ateşe Tepki BS EN 50399 Ek Sınıflandırmalar
B1ca Ateşe minimum katkı Güvenlik açısından yaygın olarak kullanılan kabloların B1ca sınıfına girmesi çok olası değildir. s1a: s1 + iletim >=80% (BS EN 61034-2)

s1b: s1 + iletim >=60% <80% (BS EN 61034-2)

s1: Düşük duman üretimi & yavaş yayılma

s2: Orta düzeyde duman üretimi & yayılması

s3: Yukarıdakilerin hiçbiri
d0: Damlaların veya alevli parçacıkların düşmesi yok, 1200 saniye için zamanlı

d1: 10 saniyeden az süren damlaların veya alevli parçacıkların düşmesi, 1200 saniye için zamanlı

d2: Yukarıdakilerin hiçbiri
a1: - Çok düşük asidik (iletkenlik <2.5 µS/mm & pH >4.3)

a2: Düşük asidik (iletkenlik <10 µS/mm & pH >4.3)

a3: Yukarıdakilerin hiçbiri
B2ca Yanıcı, düşük alev yayılımı ve ateşe katkı B sınıfına göre daha düşük kabul edilebilir ısı salınım oranı ve yanma ölçümü ile Cca sınıfına benzer. Pratikte, bu muhtemelen kabloların karşılayacağı en yüksek sınıftır.
Cca Yanıcı, orta alev yayılımı ve ısı salınımı Dca sınıfından daha sıkı bir testtir, Avrupa'da ‘başvurulan’ sınıflandırma olarak geniş kabul görmektedir, ancak birçok kablonun Cca sınıfına uymadığını, mevcutlığın ise iyileştiğini unutmayın.
Dca Yanıcı, orta alev yayılımı ve yüksek düzeyde ısı üretilir Bu sınıflandırma, spesifikasyon/ihale kuruluşları içinde nispeten az kullanıma veya kabul görmeye sahiptir. Bunun nedeni, büyük ölçekli yangın büyümesinin ölçülmemesidir.
Ateşe Tepki BS EN 50399
Eca Yanıcı, 425mm'den az sınırlı ateş yayılımı Tek yalıtımlı bir tel veya kablo için dikey alev yayılımı için temel bir testtir. Not: Bu test ısı salınımı, zehirli gazlar veya duman ölçmez.
Fca Yanıcı, 425mm'den fazla ateş yayılımı Fca sınıfına ait kablolar, yapıldıkları malzemeler nedeniyle yüksek düzeyde yanıcılığa sahip olabilir. Bu, kablonun kullanılamayacağı anlamına gelmez; daha çok dış uygulamalarda kullanılma olasılığı yüksektir.
Ek Sınıflandırmalar
Duman Üretimi
BS EN 50399 / BS EN 61034-2
Alevli Damlalar
BS EN 50399
Duman Asidikliği
BS EN 60754-2
B1ca s1a: s1 + iletim >=80% (BS EN 61034-2)

s1b: s1 + iletim >=60% <80% (BS EN 61034-2)

s1: Düşük duman üretimi & yavaş yayılma

s2: Orta düzeyde duman üretimi & yayılması

s3: Yukarıdakilerin hiçbiri
d0: Damlaların veya alevli parçacıkların düşmesi yok, 1200 saniye için zamanlı

d1: 10 saniyeden az süren damlaların veya alevli parçacıkların düşmesi, 1200 saniye için zamanlı

d2: Yukarıdakilerin hiçbiri
a1: - Çok düşük asidik (iletkenlik <2.5 µS/mm & pH >4.3)

a2: Düşük asidik (iletkenlik <10 µS/mm & pH >4.3)

a3: Yukarıdakilerin hiçbiri
B2ca
Cca
Dca


D=Sınıf, ca=kablolar, s=duman, d=droplar, a=asitli ortam





Ürün üzerindeki CE işareti, ürünün ilgili direktiflerde belirtilen tüm gerekliliklere uygun olduğunu gösterir.

CPR Sertifikalı Kablolar Satın Alma

SAMM Teknoloji ürünlerini tercih ederek, yeni yapı ürünleri yönetmeliğinde belirtilen şartlara tamamen uygun kabloları aldığınızdan emin olabilirsiniz. Hangi kabloların CPR sertifikalı olduğunu görmek için Fiber Optik Kablolar sayfamıza bakabilirsiniz.

Samm Teknoloji Hakkında

Fiber Optik Kablo Üreticisi

Türk fiber optik kablo üreticisi ve Avrupa, Asya ve Amerika için etkin bir tedarikçi olan SAMM Teknoloji, küresel pazara çok yüksek potansiyelle katıldı. SAMM, harici ve dahili ortamlarda kullanılabilen sabit veya mobil ağlar için optimize edilmiş çok çeşitli fiber optik kablo türleri tasarlar ve üretir. SAMM, uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilen ve test edilen yenilikçi ürünlerle müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan güvenilir, uygun maliyetli optik ürünler sunmaktadır.

Fiber Optik Uygulamaları Üreticisi

Samm Teknoloji, Türkiye'de fiber optik kablo uygulamaları üreticisi ve tedarikçisi, Avrupa ve Asya'da optik uygulamalar tedarikçisi olarak 2006 yılından bu yana yüksek kaliteli ve güvenilir fiber optik kablo grupları sunmaktadır. Tam donanımlı üretim tesislerimiz, laboratuvarlarımız ve uzun yıllardır fiber optikte vadeli uzmanlık, en üst düzeyde güvenilirliği sağlayan birinci sınıf bir fiber optik uygulama portföyü üretebiliyoruz. Bu nedenle, ana önceliklerden biri, üretim yeteneklerinin devam eden genişlemesi ve ilerlemesidir.

Data Center Çözümleri Üreticisi

Geleceğe hazır fiber optik Data Center ekipmanlarının Türk üreticisi olan SAMM Teknoloji, UHD ultra yüksek yoğunluklu MTP/MPO panelleri ve kasetleri, modüler HD paneller ve kablo kanletleri üretmektedir. SAMM Teknoloji, mega Data Center'lerine olan ihtiyacı artıran Bulut Bilişimin hızla yaygınlaşmasına da ayak uydurmuştur. SAMM, yüksek veri depolama yoğunluğu, veri trafiği ve veri güvenliği ile tüm yapılara uygun Veri Merkezi çözümleri ve ürünleri sunmaktadır.

Güvenli Alışveriş
Hızlı Kargo
Kolay İade
Taksitli Ödeme

hakkımızda

Adres

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) İhsandede Cd. 800. Sok No: 802, 41400 Gebze-Kocaeli, Türkiye

Telefon

444 1 726

E-posta

Türkiye'den Yurtiçi Talepler İçin


Yurtdışından Gelen Talepler İçin

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.