Data Center (Veri Merkezi) Nedir? 01 Aralık 2021

Data Center (Veri Merkezi) Nedir?

Data center (veya Veri Merkezi) anlamı mutlak değildir, ancak esasen verilere, hizmetlere ve uygulamalara erişim sağlamak için kullanılan bir depolama, işleme ve ağ oluşturma koleksiyonudur. Bir veri merkezi, bir tesiste fiziksel bir kurulum olabilir veya fiziksel data center içinde sanal olarak kurulabilir ve bir cloud data center olarak uzaktan erişilebilir. Fiziksel veya cloud bir data center, ağ bağlantısı, donanım ve yazılım koruması, çalışma sürekliliği ve bakım sağlamak için kullanılan ek ekipman, yazılım veya sistemler içerebilir.

Veri merkezi ne için kullanılır?

Bir veri merkezinin depolama, işleme ve ağ oluşturma bölümleri, veriler, hizmetler veya uygulamalar gibi iş yazılımlarını barındırır ve birbirine bağlar. Başka bir deyişle; veri merkezi, işletmelerin verileri, hizmetleri ve uygulamaları barındırmasına, işlemesine, yönetmesine, aktarmasına ve paylaşmasına yardımcı olur. Bu verilere, hizmetlere ve uygulamalara yerel olarak erişilebilir veya uzak tesislerle paylaşılabilir veya internet üzerinden herkese açık olarak paylaşılabilir.

Fiziksel ve cloud data center arasındaki fark nedir?

Gerçekte, tüm veri merkezleri fizikseldir, ancak bir veri merkezinin bir parçası veya bir veri merkezi grubu kiralanır ve uzaktan erişilirse, buna cloud data center denebilir. Başka bir deyişle, fiziksel bir veri merkezi, içinde birden çok sanal cloud data center'ı barındırabilir ve bunun tersi de geçerlidir; birden çok fiziksel data center, bir cloud data center olarak kullanılabilir.

Veri merkezi ile cloud arasındaki fark nedir?
Veri Merkezi ve Cloud arasındaki fark.

Veri merkezinin ana bileşenleri nelerdir?

Veri merkezinin ana bileşenleri bilgi işlem sunucuları, depolama altyapısı, ağ altyapısı, ağ güvenliği, yazılım teslim güvencesi, güç altyapısı, çevre yönetimi, korunma ve güvenliktir. Daha kolay kavranacağını düşünmek için, bir veri merkezi kişisel bir bilgisayar gibidir, ancak daha büyük ölçekte.

Veri Merkezi nedir? Bir veri merkezinin ana bileşenleri nelerdir?
Veri Merkezi Şeması | Veri Merkezi Ana Bölümleri

Depolama Altyapısı

Depolama altyapısı, yerel sürücüler, uzak sürücüler, cloud depolama, depolama yönetimi, depolama ağı ve yedekleme uygulamaları ve yardımcı programları anlamına gelebilir. Veri merkezlerindeki depolama altyapısı, kişisel bir bilgisayardaki sabit diskler ve SSD'ler gibidir.

Ağ Altyapısı

Bir veri merkezi, ağ altyapısını oluşturan karmaşık kablolara, yönlendiricilere ve anahtar düzenine sahiptir. Yerel veya sanal, veri merkezinin tüm parçalarını birbirlerine ve harici ağlara bağlar. Bir veri merkezindeki ağ altyapısı, bir kişisel bilgisayardaki ana kart gibi tüm bileşenleri birbirine bağlar.

Ağ Güvenliği

Bir veri merkezinin ağ güvenliği, güvenlik duvarı, anti-virüs ve izinsiz giriş önleme yardımcı programları tarafından sağlanır. Ağ güvenliği yardımcı programları, merkezi bilgi işlem sunucularına yazılım olarak yüklenen özel bir donanım sunucusuna kurulabilir. Veri merkezinin ağ güvenliği, kişisel bilgisayardaki güvenlik duvarı ve anti-virüs işlevine benzer.

Yazılım Teslim Güvencesi

Yazılım sağlama güvencesi yardımcı programları, otomatik yük devretme ve yük dengeleme mekanizmalarını kullanarak uygulamaların ve hizmetlerin performansını, esnekliğini ve kullanılabilirliğini korumayı amaçlar. Yazılım teslim güvencesi, kişisel bir bilgisayarda bir sorun giderici gibi çalışır, bir sorun olduğunda anında çözümler bulur ve yöneticileri uyarır.

Güç Altyapısı

Veri merkezleri, uygun şekilde düzenlenmiş, dağıtılmış ve kesintisiz elektrik gücüne ihtiyaç duyar. Veri merkezleri genellikle kentsel elektrik şebekelerinden güç elde eder, ardından transformatörler kullanarak elektriği doğru voltaj ve akıma ayarlar. Ana dağıtım panoları, gücü kullanan devre kesicileri, güvenlik sigortalarını ve topraklama yollarını dağıtır. Ayrıca kesintileri önleyen, akü ve jeneratörlerde çalışan kesintisiz güç kaynağı sistemi bulunmaktadır. Çoğu veri merkezinde fosil yakıt jeneratörü bulunur, ancak modern olanlar daha çevre dostu bir çözüm olarak güneş ve rüzgar enerjisine geçmektedir.

Çevre Yönetimi

Veri merkezindeki ekipman çok hassastır ve çalışmaya devam etmek için kontrollü bir ortam gerektirir. Çevre yönetimi, termometreler, nem sensörleri ve su sensörleri gibi çeşitli sensörlere bağlıdır. Sistem, odaları mükemmel durumda tutmak için havayı belirli sıcaklık ve nem ile belirlenmiş havalandırma delikleri aracılığıyla dolaştırır. Tüm bunlar, veri merkezi ekipmanının aşırı ısınmasına veya hasar görmesine neden olabilecek havada yoğuşmayı ve yüksek sıcaklıkları önlemek içindir.

Veri Merkezi Güvenliği

Ortamın şartlandırılmasına ek olarak, veri merkezleri kirlilikten, kazalardan ve tehlikelerden korunmalıdır. Veri merkezlerinin uzun süre çalışmasını sağlayan yangın ve gaz alarmları, su baskın dedektörleri, duman ve yangın söndürme sistemleri ile donatılmış olmalıdırlar.

Veri Merkezinin Korunması

Veri merkezleri, insan erişimine dair çok sıkı kurallara sahiptir, Sadece yetkili kişiler veri merkezlerine içten müdahale edebilir. Bunun üstüne, çevresinde izinsiz girişlerin fark edilmesi veri merkezinin güvenliğini sağlamak için çok önemlidir. Bu yüzden şirketler erken alarm vermek ve izinsiz insan müdahalelerine karşı koymak için fiber optik izinsiz giriş tespit etme sistemleri kullanmaya başlamışlardır. Bazı veri merkezileri “karanlık” yapılmışlardır, yani çalışmak ve bakım yapmak için insan kontrolüne ihtiyacı yoktur. İnsan kontrolü olmaması insandan dolayı yaşanan kazaları azaltmıştır ve insanların ışık gibi lojistik ihtiyaçlarına ihtiyacı olmadığı için bunlara “Karanlık” Veri merkezi denilmiştir. Gelecekte karanlık veri merkezleri daha da yaygın olup veri merkezi güvenliğine en iyi çözüm olacaktır.

Samm Teknoloji Hakkında

Fiber Optik Kablo Üreticisi

Türk fiber optik kablo üreticisi ve Avrupa, Asya ve Amerika için etkin bir tedarikçi olan SAMM Teknoloji, küresel pazara çok yüksek potansiyelle katıldı. SAMM, harici ve dahili ortamlarda kullanılabilen sabit veya mobil ağlar için optimize edilmiş çok çeşitli fiber optik kablo türleri tasarlar ve üretir. SAMM, uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilen ve test edilen yenilikçi ürünlerle müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan güvenilir, uygun maliyetli optik ürünler sunmaktadır.

Fiber Optik Uygulamaları Üreticisi

Samm Teknoloji, Türkiye'de fiber optik kablo uygulamaları üreticisi ve tedarikçisi, Avrupa ve Asya'da optik uygulamalar tedarikçisi olarak 2006 yılından bu yana yüksek kaliteli ve güvenilir fiber optik kablo grupları sunmaktadır. Tam donanımlı üretim tesislerimiz, laboratuvarlarımız ve uzun yıllardır fiber optikte vadeli uzmanlık, en üst düzeyde güvenilirliği sağlayan birinci sınıf bir fiber optik uygulama portföyü üretebiliyoruz. Bu nedenle, ana önceliklerden biri, üretim yeteneklerinin devam eden genişlemesi ve ilerlemesidir.

Data Center Çözümleri Üreticisi

Geleceğe hazır fiber optik Data Center ekipmanlarının Türk üreticisi olan SAMM Teknoloji, UHD ultra yüksek yoğunluklu MTP/MPO panelleri ve kasetleri, modüler HD paneller ve kablo kanletleri üretmektedir. SAMM Teknoloji, mega Data Center'lerine olan ihtiyacı artıran Bulut Bilişimin hızla yaygınlaşmasına da ayak uydurmuştur. SAMM, yüksek veri depolama yoğunluğu, veri trafiği ve veri güvenliği ile tüm yapılara uygun Veri Merkezi çözümleri ve ürünleri sunmaktadır.

Güvenli Alışveriş
Hızlı Kargo
Kolay İade
Taksitli Ödeme

hakkımızda

Adres

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) İhsandede Cd. 800. Sok No: 802, 41400 Gebze-Kocaeli, Türkiye

Telefon

444 1 726

E-posta

Türkiye'den Yurtiçi Talepler İçin


Yurtdışından Gelen Talepler İçin

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.