Füzyon Ekleme Adımları 17 Nisan 2021

Füzyon Ekleme Adımları

Füzyon Ek nedir?

Füzyon Ek (İngilizce'de Fusion Splicing), iki optik fiberi, uç yüzlerini ısıtarak ve bir araya getirerek güvenli bir şekilde bağlamak anlamına gelir ve ekleme noktasında ışık sinyalini neredeyse sıfır kayıpla aktarabilen tek bir fiber haline gelir.

Füzyon kullanarak fiber ekleme, ağ teknisyenleri arasında en yaygın yöntemdir, çünkü konnektörlerin kullanılmasını gerektiren ve nispeten güvenilir ve pratik sonuçlar vermeyen mekanik birleştirme ile karşılaştırıldığında en düşük kaybı ve en az sinyal yansıtma oranını sağlar. Füzyon Ek, fiberlerin uç yüzlerinin kesilmesi, hizalanması, ısıtılması ve birbirine itilmesi gibi belirli prosedürler ve teknisyenlerin uygun Füzyon Ek gerçekleştirmesine yardımcı olan özel cihazlar ve araçlar gerektirir.

Fusion Ekleme Adımları Nedir ve Nasıl Yapılır?

1- Fiberin Bir Tarafını Koruyucu Kılıfın İçine Yerleştirin.

Son adımda fiberin bağlı kısmını ısıyla daraltmak için bir fiber tarafı koruyucu kılıfının içine yerleştirin. Koruyucu kılıf genellikle bir fiber uca yerleştirilebilen ancak eklendikten sonra fiberin etrafına sarılamayan katı bir tüptür. Ek olarak, ekleme alanı çok temiz olmalı ve füzyon cihazı sabit bir yüzeye yerleştirilmelidir.

2- Fiber'lerin Buffer Kaplamalarını Doğru Şekilde Soyun.

İki fiber ucunu birbirine kaynaştırmak için, kaplama katmanına kadar sıyrılmaları gerekir; sadece fiberın iç kısmı ve kaplama tabakası birbirine kaynaştırılabilir ve tüm buffer ve kaplama tabakaları çıkarılmalıdır. Optik fiberler için, genellikle 250 μm buffer için özel sıyırma deliklerine, tight buffer katmanına ve diğer ek kaplama katmanlarına ve kılıflarına sahip profesyonel sıyırma araçları vardır. Bir teknisyen fiber sıyırma işlemini ne kadar çok uygularsa, her sıyrılmış katman için tek kızaklı bir manevrada bunu o kadar verimli bir şekilde yapabilir. Füzyon cihazı, her katmanın sıyırma uzunlukları hakkında talimatlara sahiptir ve bazı cihazlarda, özellikle aynı anda birleştirilebilen birden fazla fibere sahip bir Şerit kablo ise, fiberin daha kolay taşınması için fiber çıkarılabilir tutucular bulunur.

3- Kalan Kaplama Partiküllerinden Fiberleri Temizleyin.

Soyma aleti, sıyrılmış buffer ve kaplama katmanlarında bazı atık parçacıklar bırakabilir. Bu atık, izopropil alkol ve özel tasarlanmış fiber temizleme bezleri kullanılarak kolayca temizlenebilir. Lütfen normal temizlik bezinin fiberi yanlardan çizebileceğini ve bir sonraki adımda kesilecekleri için fiberlerin uç yüzlerini aşırı derecede temizlemeye gerek olmadığını lütfen unutmayın.

4- Fiberlerin Uçlarını 90° Açıyla Kesin.

Bir füzyon ekleme cihazı genellikle uyumlu bir (Cleaver) fiber kesiciyle birlikte gelir; bu, bir fiber telin ucunu tam olarak 90° açıyla kesen bir alettir. Bir fiber optik herhangi bir kesici veya makas kullanılarak kesilemez veya aksi takdirde fiberin uç yüzü deforme olur ve ekleme sonrasında sinyal kaybına neden olur. Şerit fiber kablolar için, aynı anda 12 veya daha fazla fiberi ayırmak üzere tasarlanmış özel ayırıcılar vardır.

5- Füzyon Ekleme Cihazındaki Fiberlerin Sabitlenmesi.

Sıyrılmış fiberin uç taraflarını cihazdaki ayrılmış yuvalara yerleştirin ve aralarındaki boşluğun uygun şekilde küçük ve ısıtma elektrotları arasında ortalanmış olduğundan emin olun. Ekleme füzyon cihazları genellikle, fiberleri yerinde sabitleyen ve konumlandırma adımının tekrar tekrar yapılmasını oldukça kolaylaştıran çıkarılabilir tutuculara veya sabit kelepçelere sahiptir. Bir şerit füzyon cihazı kullandığınızda, fiberleri eşit mesafelerde hizalı ve ayrı tutmak için özel küçük kılavuzlara sahip olmalıdır.

6- Füzyon Ek İşleminin Başlatılması.

Hizalama ve füzyon sürecini etkinleştirmeden önce; Cihazın ayarının örneğin tip, tekli mod veya çoklu mod ve eklenecek fiber sayısı için doğru şekilde ayarlandığından emin olun. Fiberler çok hassastır ve doğru ayarlar, cihazın doğru miktarda ısı uygulamasına yardımcı olur ve mükemmel birleştirme sonuçları ve sıfır sinyal kaybı elde etmek için doğru hızda fiberleri bir araya getirir. Ayrıca modern cihazlarda son hizalama, elektrikli ısıtma ve füzyon işlemlerinin tümü otomatik olarak yapılır ve füzyon cihazında hizalama ve füzyon sürecini ekranda gösteren büyüteçli bir kamera bulunur. Nihai tahmini fiber kaybı ekranda görüntülenecektir ve daha iyi bir bağlantı için 00.00dB'ye mümkün olduğunca yakın olmalıdır. İşlem bittikten sonra, fiberin iki yüzü sürekli tek bir iplik haline gelir, ancak son koruma adımını yaparken bunları dikkatli bir şekilde işlememiz gerekir.

7- Isıyla Daralan Koruyucu Kılıfı Uygulayın.

Son olarak, fiberin ekli kısmına ısıyla daralan koruyucu kılıfı (Heat Shrink Sleeve) uygulayabiliriz. Bununla birlikte, fiberi kılıfın olduğu taraftan tuttuğunuzdan ve kılıfı ortaya doğru ittiğinizden emin olmanız gerekir; ve fiberin uzak tarafını tutmayın ve kılıfı elinize doğru çekmeyin.

Aksi takdirde, kovanın hareketi bağlantı noktasına baskı yapabilir ve ona zarar verebilir. Fiberin sıyrılmış ek kısmını koruyucu kılıfla tamamen kapladıktan sonra, şimdi bunları birlikte tahsis edilen ısıyla daraltma yuvasına yerleştirebilir ve kılıf ısıtma adımını başlatabilirsiniz. Isıtma bittiğinde cihaz bip sesi çıkarır ve kılıf eklenmiş fibere sıkıca kapatılır ve artık fiberin eklenmesi tamamlanmıştır.

Füzyon Ek Nerede Kullanılır?

Kırık fiber bağlantıların onarılmasını gerektiren saha uygulamalarında, füzyon ekleme, iki fiberi birleştirmenin en verimli yöntemidir. Genellikle FTTX uygulamalarında, gömülü ek yerlerinde, veri merkezi panellerinde ve bina dağıtım kutularında çeşitli kullanılır.

Ribbon Füzyon Ek nedir?

Genellikle 12 paralel fibere sahip olan fiber şeritleri eklemesi, bir fiberi füzyon birleştirmeye benzer, ancak özel şerit tutucular ve aynı anda 12 veya daha fazla fiberi kaynaştırma işlemleriyle uyumlu bir füzyon ekleme cihazı gerektirir.

Fiber Optik Kesici Nedir?

Fiber kesici, bir veya birden fazla fiber'i 90° açıyla hassas ve temiz bir şekilde kesmek için özel olarak tasarlanmış bir kesme aletidir. Temiz fiber uç yüzeylerine sahip olmak ve mükemmel bir şekilde kaynaşmış fiber eklemi elde etmek için bir fiber kepçenin kullanılması, füzyon ekleme için çok önemlidir.

Samm Teknoloji Hakkında

Fiber Optik Kablo Üreticisi

Türk fiber optik kablo üreticisi ve Avrupa, Asya ve Amerika için etkin bir tedarikçi olan SAMM Teknoloji, küresel pazara çok yüksek potansiyelle katıldı. SAMM, harici ve dahili ortamlarda kullanılabilen sabit veya mobil ağlar için optimize edilmiş çok çeşitli fiber optik kablo türleri tasarlar ve üretir. SAMM, uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilen ve test edilen yenilikçi ürünlerle müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan güvenilir, uygun maliyetli optik ürünler sunmaktadır.

Fiber Optik Uygulamaları Üreticisi

Samm Teknoloji, Türkiye'de fiber optik kablo uygulamaları üreticisi ve tedarikçisi, Avrupa ve Asya'da optik uygulamalar tedarikçisi olarak 2006 yılından bu yana yüksek kaliteli ve güvenilir fiber optik kablo grupları sunmaktadır. Tam donanımlı üretim tesislerimiz, laboratuvarlarımız ve uzun yıllardır fiber optikte vadeli uzmanlık, en üst düzeyde güvenilirliği sağlayan birinci sınıf bir fiber optik uygulama portföyü üretebiliyoruz. Bu nedenle, ana önceliklerden biri, üretim yeteneklerinin devam eden genişlemesi ve ilerlemesidir.

Data Center Çözümleri Üreticisi

Geleceğe hazır fiber optik Data Center ekipmanlarının Türk üreticisi olan SAMM Teknoloji, UHD ultra yüksek yoğunluklu MTP/MPO panelleri ve kasetleri, modüler HD paneller ve kablo kanletleri üretmektedir. SAMM Teknoloji, mega Data Center'lerine olan ihtiyacı artıran Bulut Bilişimin hızla yaygınlaşmasına da ayak uydurmuştur. SAMM, yüksek veri depolama yoğunluğu, veri trafiği ve veri güvenliği ile tüm yapılara uygun Veri Merkezi çözümleri ve ürünleri sunmaktadır.

Güvenli Alışveriş
Hızlı Kargo
Kolay İade
Taksitli Ödeme

hakkımızda

Adres

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) İhsandede Cd. 800. Sok No: 802, 41400 Gebze-Kocaeli, Türkiye

Telefon

444 1 726

E-posta

Türkiye'den Yurtiçi Talepler İçin


Yurtdışından Gelen Talepler İçin

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.